Szovjet-afgán háború felszerelései

Szovjet-afgán háború felszerelései

BVD - БВД (Deszantos Harci Felszerelése - Боевая Выкладка Десантника)

2020. március 01. - 465pk

img_20200215_125205.jpg

A BVD nevű málhamellény 1982-1983 környékén rendszeresítették a szovjet hadseregben. Ahogy a neve is mutatja, erdetileg azt a célt szolgálta, hogy egy szovjet deszantos (VDV-s) minden felszerelése elférjen benne hátizsák, málhaöv és egyéb ilyesmik igénybevétele nélkül.

A mellényt feltehetőleg először a GRU (katonai hírszerzés különleges egységei) kapta meg. Fontos megemlíteni, hogy volt egy korábbi, valószínűleg kísérleti változata is.
Először a Szovjet-Afgán háborúban (1979-1989.) használták mindkét típust (további infók a képek alatt):

 

A mellény kb. 2002-ig rendszerben volt, de felbukkan még újabb képeken is. Jópár 90-es évekbeli konfliktus képeit nézegetve találkozhatunk a "normál" és a régebbi típussal is (pl Tadzsikisztáni konfliktus, I. és II. Csecsen háború, további kaukázusi vagy poszt-szovjet tagállammal kapcsolatos konfliktusok).

A legismertebb azonban a Dagesztáni háborúból lehet, ahol 1999-ben a 247. Légideszant Csapatok felderítő viselték (gyakran ezeket a képeket Szovjet-Afgán háborúsnak vélik, Szovjet -Afgán háború címszóval is felbukkannak):

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=GWk5aIKOR_Y

További képek: https://mish-gunner.livejournal.com/647.html

További képek a 90-es évekből:

 

A mellény viszonylag bő és csak egy méretben készült. Ez 2 dologgal magyarázható:
- téli kabátra is könnyen fel lehet venni
- az akkor rendszeresített 6B2 lövedékálló mellénnyre felvéve is hordható

A látszat néha csal, ugyanis a mellény egész kényelmes viselet. Belülről kapott egy párnázást, ami állítható, színtúgy ahogy a mellény váll része is. Oldalt a méretre állítást hevederekkel oldották meg. Oldalanként 6 heveder található, 2 vasatagabb, merevebb és 4 vékonyabb. A merevebb hevedereket D ringekbe lehet befűzni, míg a maradék 4-et meg kell kötni. A mellény elős és hátsó részében is található pecsét, gyártási számmal, dátummal és OTK-val (MEO-val). Továbbá minden zseb belsejében van egy sorozatszám.

De mire is való ez a sok zseb? Mint a cikk elején írtam, úgy tervezték hogy minden elférjen benne amire egy deszantosnak szüksége lehet. Éppen ezért a mellényen kizárólag célzsebek vannak. Amin kicsit csodálkozok, hogy a bajonettnek nem szántak külön helyet. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy hordását mabutával tervezték (a mabuta egyenruha jobb nadrágszárán van egy célzseb a bajonett számára).
A következő információk "összeguglizottak"! Aki esetleg több információval rendelkezik / ismer olyan veteránt aki hordhatott ilyet vegye fel velem a kapcsolatot.

A végére 2 érdekesség:
- a mellény létezett berjozka (KLMK álcaruha mintája) színben is, azonban erről csak ez a két kép áll rendelkezésemre
- több afgán háborús emlkékművön / szobron is BVD mellény van

Saját képek:

A mellényért hatalmas köszönet a barátaimnak! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sovietafghanuniforms.blog.hu/api/trackback/id/tr7215496418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása