Szovjet-afgán háború felszerelései

Szovjet-afgán háború felszerelései

Szovjet álcaruhák 2. - KLMK (КЛМК)

2019. január 10. - 465pk

kombinezon-klmk-2.jpg

KLMK overál - a ruha amiről szinte bárki megmondja hogy orosz (szovjet) katonai "izé". Ez nem véletlen, hiszen 1969-től a 2000-es évek közepéig ez volt a legelterjettebb álcaruha a szovjet, majd 1991-től az orosz hadseregben.

e150ffaf6bb0.jpgSzovjet utászok KLMK overálban

A ruha kétféle mintával készült el. A 60-as évek elején a GRU-nál, a VDV-nél és különféle felderítő és határő egységeknél rendszeresítették a "splatter (fröccs)" becenevű KLMK-t. A berjozka (nyírfalevél) mintás verziót 1968-ban tesztelték, majd 1969-ben rendszeresítették az előbb említett egységeknél és a haditengerészetnél (fel is váltotta a splatter-t, de a későbbiekben főleg a határőrségnél még előfordult). A berjozka minta sikeresebbnek bizonyult, egészen a Szovjetunió megszűnéséig gyártották az ilyen overálokat (ma is gyártanak két részes verziót az orosz hadsereg számára).

A KLMK rövidítés jelentése: Камуфлированный Летний Маскировочный Комбинезон (kamuflirovannüj letnij maszkirovocsnüj kombinezon) - vagyis nyári álcázó overál.

A KLMK overálokat álcaruhaként kell hordani, vagyis egyenruhára felvéve (a VDV-nél és a haditengerészetnél látni olyan képeket ahol simán csak csíkos pólóra vették fel). Az overál kifordítható, a belsején a minta eltérő (az éjjellátók megtévesztésére szolgál).

1987-től két részes verziót is gyártottak, erről a következő linken található több információ (itt látható a fehér nyírfalevél minta álcázó képessége is).

A fehér "fröccs" és nyírfalevél minta a nap sugarainak megcsillanását kihasználva álcáz (a feljebb említett cikkben látható kép is az álcázásáról).

1979-től Afganisztánban használták, majd a Szovjetunió szétesése után a Kaukázusban. Napjainkban modernizált verziói még mindig rendszerben vannak. Kelet-Ukrajnában a mai napig felbukkan.

 Az overálhoz eredetileg járt egy arcmaszk és egy barettsapka huzat is.

 

Számomra legkedvesebb kép a ruháról a Fiúk cinkkoporsóban c. könyv borítója:

img_20181122_190610.jpgSzovjet ejőernyősök KLMK-ban RD-54 hátizsákkal

Saját képek:

 Képek forrása: Internet, Svetlana Alekszejevics: Fiúk cinkkoporsóban

A bejegyzés trackback címe:

https://sovietafghanuniforms.blog.hu/api/trackback/id/tr3314554700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása