Szovjet-afgán háború felszerelései

Szovjet-afgán háború felszerelései

Szovjet egyenruhák 1. - KM-L87 (КМ-Л87)

2019. január 03. - 465pk

dsc01162.jpg

Az egyenruhát 1987-ben kezdték el gyártani, az 1969. óta gyártott KLMK overál mintázatával (berjozka - nyírfa) megegyezően (ebből is létezik kifordítható ill. egyoldalú verzió). Fontos tudni, hogy a KM-L87 elsősorban NEM álcaruha (egyenruha fölött vislet terepszínű ruha), hanem egyenruha, lényegében modernizálták az egyenruha fölött viselendő KLMK overált, de bő szabásának hála ezt is lehetett álcaruhaként használni.

A ruhát csak  a felderítők, az ejtőernyősök, a GRU (katonai hírszerzés) és a KGB határőrök  (lényegében a haditengerészen kívüli különleges erők) kapták meg. A Szovjetunió konfliktusai közül csak Afganisztánban használták (de mint szinte minden II. világháború utáni szovjet álcaruha, ez is felbukkan a Kaukázusban).

 

A felső a könyök résznél, a nadrág pedig a térd résznél megerősített. A felső mellkas részénél, vállánál és hátán ágbújtató hüvelyek vannak. A zsebek gombbal záródnak. További érdekesség, hogy a nadrágon csak combzsebek találhatóak, ezeket pedig zsebenként 1-1db 30-as kalasnyikov tárhoz (7,62mm-es és 5,45mm-es tárhoz egyaránt) tervezték. Így bármilyen málhafelszerelés nélkül rögtön 4db tárat vihetett magával a használója.

soviet_km-l_02.jpg

A ruha 4 részből (+ egy legombolható kapucniból) áll: zubbonyfelső, nadrág, arcmaszk és barettsapka huzat (ezek mindegyike kifordítható, verziótól függően). Nagyon vékony, jól szellőző anyagból készült.

"De mégis hogyan álcáz egy ilyen ruha fehér levelekkel?" - merülhet fel a kérdés az olvasóban.
A világos színű levelek a nap megcsillanásának köszönhetően olvadnak bele a környezetbe.

Az azonos mintázatú KLMK overál álcázó képessége

Saját képek:

Képek forrása: Internet

A bejegyzés trackback címe:

https://sovietafghanuniforms.blog.hu/api/trackback/id/tr4214532170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása