Szovjet-afgán háború felszerelései

Szovjet-afgán háború felszerelései

Szovjet álcaruhák 1. - KZS (КЗС)

2019. január 02. - 465pk

kzs.jpg

A Szovjetunió legáltalánosabb két részes álcaruhája 1975-től. Fontos megemlíteni, hogy NEM egyenruháról van szó. Erdetileg az egyenruhára ráhúzva, "álcaruhaként" kellett viselni, bár sok olyan képet is látni ahol csak egy csíkos felső (telnyaska, majka) van alatta (ezeken a képeken szovjet ejtőernyősök, vagyis VDV-sek, esetleg a haditengerészet katonái vannak)

east-german01.jpgKeletnémet (balra) és szovjet katona (jobbra). A szovjet katona KZS-t visel, a nyakánál látszik az alatta lévő M69/M73 (?) egyenruha.
(*M69/M73: a szovjetek standard egyenruhája 1969-től)

0_35253_d323a2d0_xl_masolata.jpgVDV-sek Afganisztánban

Olcsó, zsákvászon szerű hálós anyagának és a szovjet ruhaiparnak hála rengeteg példányt voltak képesek előállítani (a közhiedelemmel ellentétben nem szakad könnyen és nem is akad fenn minden bokrban). Gyártását a 90-es évek elején (körülbelül a Szovjetunió megszűnésekor) fejezték be.

A 90-es években és a 2000-es évek elején az orosz hadsereg előszerettel használta a kaukázusi konfliktusokban is, azonban mára már sokkal modernebb ruhák váltották fel (1-2 képen még feltűnhet napjainkban is).

Mintázatának (a ruhán található levelek) neve berjozka (angolul: berezka, oroszul: берёзка). Ennek jelentése nyírfa.
Rendkívül sokféle színben gyártottak KZS-t, legtöbbször zöld alapon sárga vagy fehér levelekkel, de nem ritka a szürkészöld vagy sárgás alap sem barnásabb levelekkel.


Álcázási képessége teljesen jó (szvsz. kiváló). A világos színű levelek a nap megcsillanásának köszönhetően olvadnak bele a környezetbe (különösen igaz ez a ruha elődjére a "felhőcske" és KLMK overálokra, amik kizárólag zöld alapon fehér levelekkel készültek)

Szett a 90-es évek elejei konfliktusokból (Transznisztriai konfliktus, Hegyi-karabah háború, Abháziai konfliktus)

img_20181230_195643.jpg

Képek forrása: Internet

A bejegyzés trackback címe:

https://sovietafghanuniforms.blog.hu/api/trackback/id/tr4814529778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása